06-28549471 info@doumee.nl

Al enkele jaren bezoek en begeleid ik scholen om hen verder te helpen aan goed onderwijs aan hoogbegaafde kinderen. De start ervan is meestal een schoolscreening. Soms van een enkele school, maar ook steeds vaker van een hele stichting of schoolvereniging.

Dat laatste levert vaak mooie analyses op, waar elke individuele school binnen de stichting weer mee verder kan. Ik neem je even mee in één van deze opdrachten.

Ik was recent bij een scholengroep van ongeveer 20 scholen. Elke school is door mij bezocht. En bij een aantal bezoeken ging ook de kwaliteitsmanager van deze scholengroep mee. Dit gaf nog mooiere inzichten, omdat zij de scholen ook op andere gebieden dan hoogbegaafdheid goed kende.

Ik vind het prachtig om te zien, hoe elke school verschillend is en een verschillende visie op onderwijs aan kinderen heeft. Ook de buurten waar scholen in staan en het uitstroomprofiel verschilt vaak erg binnen een scholengroep.

Uiteindelijk heeft elke school van mij een verslag gekregen waarin staat welk level zij op dit moment hebben en welke stappen ze kunnen ondernemen om een level hoger te komen (Levels?? Lees eerst dit artikel “Op welk level zit jullie school?”).

Maar het mooiste bij zo’n grote opdracht is toch wel het overall verslag waarin adviezen en analyses over alle scholen binnen de stichting of vereniging staan. Binnen deze schoolvereniging bleek bijvoorbeeld het basiskennis niveau van individuele leerkrachten erg laag te zijn, terwijl er wel her en der specialisten rondliepen. Deze specialisten hadden het vervolgens te druk om de leerkrachten te ondersteunen, en die groep ontbrak het aan basiskennis.

Hier is vervolgens op ingezet en daarnaast moest elke school een plan maken, hoe ze in hooguit 2 jaar op een hoger level terecht zouden komen. Dit werd jaarlijks als vast punt besproken bij de kwaliteitsgesprekken. We zijn nu een paar jaar later: Alhoewel er door corona wel een kink in de  kabel van veel ontwikkelingen is geweest, zie je toch dat de scholen zich op dit punt toch door ontwikkeld hebben. De hele schoolvereniging is gegroeid, met een duidelijk en haalbaar plan.

Is dit ook wat voor jullie school of stichting/schoolvereniging? Plan een gratis scan-gesprek in, dan kijken we wat ik voor jullie kan betekenen. Op mijn website kun je meteen een gesprek inplannen: Booking – Doumée.