06-28549471 info@doumee.nl

Tips voor een goede start voor de hoogbegaafde kinderen in je klas

Wat een hectiek in deze laatste schoolweek voor de kerstvakantie. Overal zieke leerkrachten (en kinderen) op school, toch nog een kerstviering, – ontbijt, of -markt organiseren en tussendoor moet er ‘gewoon’ een reken- of taalles gegeven worden. Tja… dat dan het verrijkingswerk er een beetje tussendoor schiet is niet raar.

En dat is eigenlijk wat ik op veel scholen zie, zo verklaarbaar, maar ook een teken dat de lessen voor de hoogbegaafde kinderen niet goed geborgd zijn. En dan schiet dat er vaak als eerste bij in bij drukte en (kerst)stress.

Herkenbaar? Ik wil je graag 3 tips geven waardoor je na de vakantie een goede start kunt maken en je dit, nadat je eerste even goed uitrust in de vakantie, rustig kan voorbereiden:

  1. Zorg dat het verrijkingswerk voor rekenen op dag 1 klaar staat voor de kinderen. Zij zijn ook uitgerust in de vakantie en op dag 1 staan ze waarschijnlijk nog meer open voor een goede uitdaging. Door eerst te beginnen met herhalen (wat voor veel kinderen noodzakelijk is na een vakantie), zorg je juist bij de hoogbegaafde kinderen dat de motivatie weer snel kan verdwijnen.
  2. Bedenk een hogere denkorde vraag/opdracht bij het project dat je bij de OJW-vakken doet. Hiermee zet je de meer- en hoogbegaafde kinderen direct in een actieve stand: laat ze dus iets creëren, analyseren of evalueren.
  3. Plan een moment om een gesprek met je hoogbegaafde kind(eren) te voeren om ze een eigen project te laten kiezen. De website mijneigenproject.nl is een hele mooie start hiervoor. Hier vind je een stappenplan dat je met de kinderen kunt doorlopen, zodat ze tussen de kerst- en voorjaarsvakantie een eigen project kunnen uitvoeren. Zorg er wel voor dat je elke week even kort met de kinderen spreekt over de voortgang en afspraken maakt over de werkzaamheden voor de komende week. Het leerrendement zal vooral in deze gesprekken over het proces en de voortgang zitten 😉.

Mijn advies: kies minimaal 1 van deze tips, en je zult zien dat je meer- en hoogbegaafde kinderen een goede start maken in het nieuwe jaar!